top of page
Search
  • Writer's pictureBlaž Petkovšek

TO JE UTEŽ.

Lahko jo dvigujete pravilno in postali boste močnejši. Ko bo postala lahka, boste vzeli težjo utež in postali še močnejši. Vaše telo se bo začelo spreminjati. Napredovali boste.


Lahko jo dvigujete napačno in postali boste močnejši. Ko bo postala lahka, boste vzeli težjo utež in postali še močnejši. Vaše telo se bo začelo spreminjati. Napredovali boste. Na začetku.


Lahko je ne dvigujete. Ne boste napredovali.

V prvem primeru ste se izobrazili in osvojili tehniko. Vzdržujete mišično maso, povečujete moč, vaše kosti so trdnejše. Trening pomaga pri zniževanju telesne maščobe. Varuje vas pred nekaterimi bolezenskimi stanji ter morebitnimi poškodbami pri dejavnostih izven fitnesa.


V drugem primeru se zanašate na mati naravo. Upate, da vam je podarila neprebojno telo. Od tega je odvisno, koliko časa bo minilo do telefonskega klica, ki ga bom prejel. Lahko bodo to tedni, meseci ali leta. Klical bo vaš fizioterapevt. Dal vam je moj kontakt, skupaj sta namreč ugotovila, da ste vaje izvajali z napačno tehniko ali so bile ponesrečeno programirane. V izvidu ortopeda se pojavlja eden od izrazov kot so: tendinitis, burzitis, hernija, protruzija, ipd. Bolečina je prav tako neprijetna kot imena poškodb. Onemogoča vam dvigovanje uteži. Vsi trije skupaj bomo potrebovali veliko časa, da boste lahko znova poprijeli za utež.


V tretjem primeru se najbrž ukvarjate z drugimi rekreativnimi športi kot so nogomet, košarka, tenis, hoja v gore ali smučanje. Imate bolečine v sklepih. Niste se še spoznali z utežjo. Vadba za moč bistveno zmanjša tveganje za nastanek poškodb pri naštetih športih in pomaga preprečevati vse omenjeno iz drugega primera. A več o tem kdaj drugič.


Poskrbite za PREVENTIVO, saj bo prihranila vaš čas in denar.


Če dvomite v vaše znanje in sposobnosti ali ste začetnik, vam z veseljem pomagam.


20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page